Szülőként
mindannyian tudjuk, hogy gyermekünk táplálását még a szomszédaszony is árgus
szemekkel figyeli. Ha csemeténk túl sokáig szopizik az a baj, ha nem szopik az
a baj, ha mindent eszik az a baj, és ha nem akkor az.
Ez gyakorlatilag
egy olyan kör, amibe az ember belekerül, de kimászni sohasem tud belőle.
Egyezzünk meg abban, hogy biztosan lesz mindig olyan, aki szerint rosszul
csináljuk a dolgokat.
Igazából
bármennyit olvastam a dolog után, sohasem találtam két megegyező véleményt. A
mi szüleink, nagyszüleink (és az ehhez a korosztályhoz tartozó gyermekorvosok
is!) sokkal “könnyedebben” vették a hozzátáplálás kérdését.
Az első
falatokat nem a bioboltokból rendelték be, és mégsem volt ennyi allergiás
ember, mint amennyivel mostanában találkozunk. Ha őszinte akarok lenni én sem
vagyok egy nagy “biomániás”. Szeretem az egészséges étkezést, de fontos, hogy
az észszerű is legyen (tehát nem hihetetlenül “steril”).
Nem tudom, Ti
hogy vagytok vele, de egy idő után azt gondolom, nem olyan könnyű újabbnál
újabb fogásokkal előállnunk gyermekeink számára, saját kútfőből.
Én személy
szerint, nagyon szereten a receptkönyveket, teljesen másnak látom, mintha csak
“ráguglizok” egy egy ételre. Jó átlapozni, nézni a szép fényképeket, elolvasni
az író főzés közbeni (el)kalandozásait. A friss nyomda-szag mellett, szinte az
ételek illatai is megelevenednek. Nem beszélve arról, hogy megbízhatóbbnak
tűnik, mint egy olyan recept, amit valaki csak feltöltött a világhálóra.
Úgyhogy bementem
a Libribe, és körülnéztem a babaétrendekkel foglalkozó könyvek között.
Ajánlásra találtam is egyet, ami 200 egyszerű és egészséges étellel
foglalkozik, 0 és 3 éves kor között. Ez tökéletes választásnak tűnt!
Az író több gyermekes anyuka, aki szintén átélte milyen az étkezés kialakításának tökéletlen világában tévelyegni. Ebben való eligazodásban próbál segíteni, a 16 év alatt összegyűjtött szakmai tapasztalatai alapján.
A könyv öt
fejezetből áll, az elsőben néhány alapelvvel kezdi (vitaminok, ásványi anyagok,
allergének, esetleges eszközök az étele elkészítéséhez …).
A továbbiakban
is ad tippeket, tanácsokat, miközben a végeláthatatlan recept-variációk között
szemezgetünk.
Nagyon tetszik,
hogy mindegyik recept mellett van egy mosolygós, és egy szomorú fej, így a
szülő meg tudja jelölni, melyik aratott veretlen sikert a gyerekek körében, és
melyik nem. Illetve azt is jelöli, ha valamelyik étel le is fagyasztható. Külön
táblázatban ötletet is ad a heti étrendhez, ennek segítségével a menüsor összeállításán
sem kell nagyon gondolkoznunk.
Ami kifejezetten
örömmel töltött el, az az, hogy hihetetlenül sokféleképpen variálja az ételeket, ízeket! Vannak benne
húsok, halak, tészták, rizses ételek, és természetesen zöldségek, gyümölcsök
izgalmas kombinációi.
Hangsúlyos, hogy
ahhoz, hogy egy étel egészséges legyen, nem feltétlenül kell unalmasnak is
lennie!
Erről tanúskodnak
például az alábbiak: Annabel finom marhaburgere (ez persze nem az újszülött
korosztálynak), almás csirkehúsgolyók, jégnyalókák friss gyümölcsből, variációk
bundáskenyérre, lazac sárgarépával és paradicsommal …
Nem írnám le
mind a 200 receptet, csak szerettem volna kedvet csinálni Nektek (Nekünk)
szülőknek, akik szeretnek a konyhában kreatívkodni – főleg úgy, hogy az író
garantálja, nem kell sok időt a konyhában töltenünk az egyes ételek
elkészítésével.
Receptkönyv
írója, címe:
Annabel Karmel:
Babaétrend (200 egyszerű és egészséges étel gyermekünknek, 0-3 év)
Kedves Vanessza! Az általad kipróbált receptek mennyire feleltek meg az elvárásaidnak? Úgy értem, hogy ízlett, jók az arányok íz fronton? Köszi a válaszod!
VálaszTörlésKedves Mariann! Még csak néhány ételt próbáltunk ki belőle, de azok ízlettek neki! Nem csak ebből szoktam főzni, és van olyan recept is amihez még nem voltam elég bátor :-) De alapvetően, amikor kifogytam minden ötletből, és elővettem, akkor mindig bejött :-)
TörlésKöszönöm a választ! :)
VálaszTörlés